Pages

Wednesday, February 23, 2011

Khasiat Santan Kelapa Pada kesihatan

imej google
Santan Bahaya, kolestrol tinggi ! Kalian biasa dengarkan perkataan ini? Tapi ketahuilah bahawa ciptaan Allah tiada yang sia-sia semuanya ada manfaat kepada makhluk lain. Kita mulakan perbincangan ini dengan statment ini ( aku kes aku ni!)

"Asid lemak dalam santan adalah asid laurik, iaitu lemak yang sejenis dengan lemak yang banyak ditemui dalam susu ibu. Lemak ini sangat membantu dalam perkembangan otak dan menguatkan tulang.Lemak dalam santan terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana(MCFA).

Ia merupakan asid lemak perlu paling penting dalam membina dan mengekalkan sistem imun tubuh (sama seperti lemak dalam susu ibu). Santan membekalkan sumber nutrisi yang sangat baik nagi mereka yang sedang menjalani proses penurunan berat badan.

Ini kerana MCFA cepat diasimilasi ke dalam tubuh. Ertinya, asid lemak ini tidak menjadi lemak di dalam tubuh sebagaimana yang berlaku kepada asid lemak rantaian panjang di dalam susu lembu."
-Sumber Majalah Anis Januari 2011

Penemuan perubatan moden menyenaraikan kehebatan santan untuk kesihatan merawat pelbagai penyakit. Saya catatkan sedikit ye!

Penyakit Masa Kini

Kanser
  • Membantu tubuh menentang kanser usus dan payudara

Hati
  • Membantu menghindari penyakit hati
Jantung
  • Melindungi arteri daripada kecederaan yang disebabkan atherosclerosis, justeru menentang penyakit jantung
  • Baik untuk jantung kerana ia memperbaiki risiko pengurangan nisbah kolestrol penyakit jantung

Buah Pinggang
  • Baik untuk kesihatan buah pinggang dan melarutkan batu karang di dalam buah pinggang
Diabetis
  • Membaiki perembesan insulin dan penggunaan glukos darah
  • Melegakan stres pada pankreas dan sistem enzim tubuh
  • Membantu mengurangkan simptom dan risiko kesihatan berkaitan dengan kencing manis
Untuk Kecantikan
  • Baik untuk kesihatan kulit dan rambut
  • Melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyebabkan penuaan pramatang dan penyakit generatif
Membantu Penyerapan Vitamin
  • Membaiki penghadaman dan penyerapan nutrisi lain termasuk vitamin, minberal dan asid amino.
  • memperbaiki penyerapan kalsium dan magnessium serta menyokong perkembangan tulang dan gigi kuat
Kenapa agaknya kita dimomokkan yang santan itu tidak baik untuk kesihatan kita? Meh! tengok!

Pada tahun 1986 Persatuan Kacang Soya Amerika (ASA) dengan sokongan petani melancarkan siri serangan yang dikenali sebagai "kempen Minyak Tropika". Kempen ini mencipta satu terma baru - "minyak tropika" sasarannya adalah menyerang minyak sawit dan kelapa. Tujuan adalah untuk mengatasi saingan minyak import termasuk meminda undang-undang berkaitan peningkatan kolestrol lemak tebu. dan, kempen ini sangat berjaya.
Adakah mulai saat ini kalian masih takut untuk makan santan?

    19 comments:

    1. sebut pasal santan nie..my parent n 2 org adik bujangku suka sesangat makan kari ikan...dah tu pulak rempahnya kena blend sendiri..nak jadi anak n kakak mithali punya pasal..buat je la...hilang penat bila dipuji...ha3...

      santan utk luruskan rambut...perah air asam limau nipis, pastu simpan peti sejuk (bukan dalam freezer)..ambik bahagian atas (yg beku), sapu kat rambut..perap 2 jam n bilas..

      ReplyDelete
    2. akak cik,
      tq bg petua, pd pembaca blog saya if nk cuba petua kak cik sila lah!

      Kak, mesti best masak kari giling sendiri. terinagt family angkat kt UPP dulu. sudah hampir 10 tahun tk dengar khabar berita.

      ReplyDelete
    3. Wah Rien bagus artikel ini, nanti Mak Long kongsi kat blog Mak Long ye..

      ReplyDelete
    4. Mak Long,
      Sila Mak Long, saya berbesar hati.

      ReplyDelete
    5. as'salam.

      menarik artikel ni...saya sendiri takut nak masak santan sejak2 hubby di detect kena diabetis sbb ada baca santan ni tak elok utk diabetis...ermm...lepas ni kira boleh la masak pakai santan ye..tapi perhaps kuantiti tu yg harus di jaga...betul ker?

      ReplyDelete
    6. banyak juga khasiat santan ni rupe nye kan.

      ReplyDelete
    7. w.n.h,
      Pendapat saya tiada sukatan utk santan ni, tapi mesti kurangkan tahap minima karbohidrat. Biar lemak dari santan ini menggantikan tugas karbohidrat dlm proses metabolisme.

      elle
      Kita selalu dikatakan jangan makan makanan bersantan kan?

      ReplyDelete
    8. mohon copy ye :)

      ReplyDelete
    9. sy br bc artikel ni...membantu sgt2...sy preg n disahkn kencing manis....tiap2 hr kene catu mkn...fobia mkn pn ad cz org ckp mkn ni x leh mkn 2 x leh...smpai skrang sy msh x yakin nk mkn byk...mkn ckup 1x or 2x 1 hr...kdg2 mlm2 pn rase lapa tp x brani nk mkn....sntan apth lg sy sgt2 jauhi...mulai hr ni sy nk mkn mskan bersantan...rindunye msk lemak cili api!!!!huhu....

      ReplyDelete
    10. Mmm..memang menarik! Mak saya suka sangat masak lemak cili api. Nak tanya laa..santan original atau santan kotak? Atau asalkan santan boleh pakai..Thx-Nurul-

      ReplyDelete
    11. santan mmg lh ok...tp perasa or bhan tmbahan tu kna hati2 bg mereka yg ada pnyakit, nk mnumis jgn guna mnyak recycle..guna mnyak sawit cam saji or yg seangkatan...ayam klau guna..carik lh yg organik or ayam kmpung, ikan2 sangkar pn ada yg x bgus..psl mknan or yg trkurung dlm tgki tu...kicap, sos..pn x ssuai..cuba crik rplcmnnt yg ssuai..wallahualam!

      ReplyDelete
    12. punyalah dah lama artikel nih, baru bace sbb Kak Fiza, tuan empunya blog Fiza's Cooking bagi link. Huhu, thanks sebab berkongsi. Mohon share... (dah share dah pun...kehkehkehkeh~~) Anyway, terima kasih sangat-sangat...

      ReplyDelete
    13. Saya baru cuba untuk kuatkan ingat dan dakit lutut. 1 biji kelapa parut di bahagi 4. Satu bahagian diperah dengan 1 gelas air. Santan satu perahan saja setelah tapis terus minum sebagai sarapan pagi. Saya dapati sakit lutut berkurangan dan ingatan baik sikit. Lagi mudah mengawal makan tidak berlebihan.

      ReplyDelete
    14. Saya baru cuba untuk kuatkan ingat dan dakit lutut. 1 biji kelapa parut di bahagi 4. Satu bahagian diperah dengan 1 gelas air. Santan satu perahan saja setelah tapis terus minum sebagai sarapan pagi. Saya dapati sakit lutut berkurangan dan ingatan baik sikit. Lagi mudah mengawal makan tidak berlebihan.

      ReplyDelete
    15. Saya baru cuba untuk kuatkan ingat dan dakit lutut. 1 biji kelapa parut di bahagi 4. Satu bahagian diperah dengan 1 gelas air. Santan satu perahan saja setelah tapis terus minum sebagai sarapan pagi. Saya dapati sakit lutut berkurangan dan ingatan baik sikit. Lagi mudah mengawal makan tidak berlebihan.

      ReplyDelete
    16. assalamualaikum. maaf bertanya. macam mana puan tahu or kaji yang santan tersebut dapat membantu menurunkan berat badan?

      ReplyDelete
    17. assalamualaikum. maaf bertanya. macam mana puan tahu or kaji yang santan tersebut dapat membantu menurunkan berat badan?

      ReplyDelete
    18. orang nogori hari hari makan gulai lomak cili api wokkkk.......semuo baik bahan2 nyo....santan,kunyit ,sorai,halio,cili api,asam koping kekadang ado lengkue kekadang tu ado daun2 ulam d campur skali...perghhh sodap.........den johorean pun suko....sodapp sihat superb.......

      ReplyDelete
    19. orang nogori hari hari makan gulai lomak cili api wokkkk.......semuo baik bahan2 nyo....santan,kunyit ,sorai,halio,cili api,asam koping kekadang ado lengkue kekadang tu ado daun2 ulam d campur skali...perghhh sodap.........den johorean pun suko....sodapp sihat superb.......

      ReplyDelete