Pages

Thursday, August 4, 2011

Jual Lidi Satey

Borak-borak dipetang hari bersama mak dan bapak tempohari telah mewujudkan persoalan yang buat aku kena ketuk kepala.
"Barang dah makin mahal, tapi satey kita masih tak naik harga kan." Aku tak tau nak bubuh tanda soal atau tanda seruan disitu. Erkk...
Mak kata.
"Betul jugak, dari dulu sebegitulah harga!"
Aku jadi batu api.
"Apa kata kita kecikkan saiz satey dan kekalkan harga!"
Sambil mencucuk satey aku pun "membentuk" satey yang ingin dikecilkan saiznya, macam kat bawah ni...










Gambar ata adalah satey 'cadangan aku' yang besar tu bentuk sedia ada.
Bapak belek-belek. Lalu dia berkata
"Baik ko jula lidi dari jual satey macam ni la. Cepat sikit jadi kaya!"

Kan? soalan yang buat aku kena ketuk kepala !

5 comments:

  1. hehe... ssh kan nk naikkan harga.. tp lankali kalu nk naikkan harga.. kena buat masa brg tgh naik.. kalu tlambat nnti depa akan berbunyik..

    ReplyDelete
  2. bagus ayah ko rin..aku sokongggg!!!..hehe.

    Tapi memang payah nak naikkan harga, lebih2 lagi dah lama kita gunakan harga tu..kan..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. hmmm....berapa harga sate daging/ayam secucuk kat sana?

    sebagai anak jati kajang (ececece), sy dulu celik2 mata harga sate ialah 30 sen secucuk. masih ingat lagi, bila pegi beli sate dan bawak balik rumah, sy yg biasanya pegi order - mak kena pangku adik, bapak pulak kena stay dalam kereta sebab susah dapat parking - biasa kami beli 30 cucuk - bapak kasik RM10 sekeping, tokei kedai pulangkan duit 50 sen 2 keping :P

    itu harga lebih kurang 20 tahun yg lalu!

    setahun demi setahun, harga sate pun naik dari 30 sen ke 35 sen. pastu 40 sen. kemudian 45 sen. seterusnya 50 sen. dan sekarang ni 60 sen. utk sate special yg lain macam sate arnab/rusa harganya lagi mahal, boleh cecah sekitar rm1.20 ke rm2.00 secucuk. sy pernah cuba sate arnab sekali, tapi tak rasa macam special sangat pun. oleh itu, masih setia beli sate ayam. sate daging sekali-sekala.

    boleh jugak kalau nak kecikkan saiz dan kekalkan harga. tapi, sy sebagai penggemar sate akan rasa kecik ati sikitlah. hahaha. sakit hati tau makan sate kecik2 ni, rasa tak puas. dulu sy pernah cuba beli sate yg lebih murah, tapi dia selit2 lemak di antara daging sate tu - terus kembali ke penjual sate yg lama - sebab sate yg biasa beli tu walaupun dah naik harga tapi kita makan puas hati.

    ReplyDelete
  5. Ustaz Azrai,
    Bila tgk disekeliling semua sudah naikkan harga bru sedar kita msh ditangkuk lama.
    Mal,
    Memang sukar tapi kdg2 kna alkukan bg menampung kos2 tertentu yg semakin naik dan tak turun2 kecuali hujan dan buah kelapa aje yg turun.
    mio,
    Masih menjual 40secucuk yg siap dibakar. Mentah 37sen. Sekitar bandar muar rata2 50sen dan ada yg 60sen. Satey daging sebnrnya tk perlukan lemak dgn syarat cukup rempah dan gula. Selain cara membakarnya bg hasilkan rsa bersari.Tpi kdg2 bila beli daging terselit lemak2 yg byk antara daging walau beli daging gred A.

    ReplyDelete